Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manipulátoři

Možná jsme se stali obětí manipulátora. Ať uděláme cokoliv, budeme mít vždy pocit, že za nic nestojíme.

Najednou cítíme, že jsme v situaci, ve které bychom nikdy být nechtěli. Bohužel ani netušíme, jak jsme se tam dostali. Ať uděláme cokoliv, budeme mít vždy pocit, že za nic nestojíme. Možná jsme se stali obětí manipulátora. Možná je to partner nebo nadřízený v práci (dosaďte podle sebe).

Manipulátoři sledují jen své zájmy a cíle. Pocity ostatních je v podstatě vůbec nezajímají. Jde o jejich prospěch. Mají minimální zásobu empatie a nezájem o to, jak je ostatním. Dovednost, kterou ovládají opravdu perfektně, je otáčet jejich vlastní vinu na ostatní. Tahají za naše nitky tak, jak chtějí abychom jednali. Když se něco nehodí do jejich plánu, začínají mlžit.

„Tohle je ale jen v tvojí hlavě. Chováš se jak hysterka.“„Proč jsi tak slabý? Tohle by zvládl i největší hlupák.“„Tohle přeci není normální, jak se chováš.“

Na okolí působí většinou velice mile. Doma nás pak kritizují a sráží náš charakter. Vlastně ne, umí to zařídit tak mistrovsky, že si ho nakonec srazíme sami. Je proto velice těžké si manipulaci vůbec uvědomit. Cítíme jen svou méněcennost a obhajujeme jeho chování. Manipulátor z toho všeho nakonec vyvázne jako ten největší chudáček a oběť. Většina z nich si ani neuvědomuje, že manipuluje a pokud je na to upozorníme, cítí se dotčeni. Když jde do tuhého, začne zahrnovat lichotkami a dárky, aby si nás pojistil, a pak nám je při nejbližší příležitosti omlátí o hlavu. A takhle to jde pořád dál, jako začarovaný kruh.

Právě tyto chvíle, kdy manipulátor maže med kolem pusy, nám pak ztěžují rozhodnutí, zda ze vztahu odejít, nebo ne. Rozhodnutí poslat ho k čertu si pak vyrušíme tím, že nám s ním vlastně není tak zle a nechceme přijít o ty světlejší momenty. Dalším problémem, který znemožňuje vyslovit to definitivní „sbohem“ je nedostatek sebelásky, kterou má manipulovaný člověk na nule. Nemá-li se člověk rád, pak očekává, že tu prázdnotu zaplácne někdo jiný. Paradoxně ten, kdo ji způsobil. Čím déle v takovém vztahu manipulovaný setrvává, tím hůře a déle pak sebelásku znovu hledá.

Nebuďme slabí a snadno ovlivnitelní. Nenechme si do sebe vtloukat neoprávněné pocity viny a méněcennosti. S odstupem času, až vyprchá ovlivnění, si začneme uvědomovat ty absurdní situace a to, jak dlouho jsme měli klapky na očích. Budeme zase v klidu dýchat.

 

Foto k perexu:http://beforeitsnews.com/economy/2015/11/market-manipulation-confusion-2774898.html

Autor: Kateřina Morávková | pátek 22.4.2016 23:05 | karma článku: 22,05 | přečteno: 890x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik